Μήνας ελεγχόμενης διόρθωσης, εξομάλυνσης των υπερβολών και προσαρμογής ήταν ο Ιούνιος για το ελληνικό χρηματιστήριο, με την τελική συγκομιδή αν μη τι άλλο – τηρουμένων των διεθνών δεδομένων – να κρίνεται άκρως ικανοποιητική. Φαινόμενα ισοπεδωτικών ρευστοποιήσεων και μονοφασικών συμπεριφορών δεν καταγράφηκαν, ενώ είναι αξιοσημείωτος ο τρόπος που τα περισσότερα χαρτοφυλάκια δεν αποχωρίζονται τις θέσεις τους, είτε μιλάμε για την υψηλή κεφαλαιοποίηση είτε για τις μετοχές των mid ή small caps.
Βεβαίως, στη σημερινή – τελευταία συνεδρίαση Ιουνίου και εξαμήνου – υπήρξε εμφανώς προσπάθεια εξωραϊσμού και βελτίωσης της εικόνας των αποτιμήσεων (window dressing), κάτι που φάνηκε κυρίως στους μεγάλους ομίλους και τα βαριά χαρτιά.
Ο μήνας έφυγε με συνολικές απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη μόλις 5,05%, που αν μη τι άλλο κρίνονται εντελώς συμβατές αν όχι ασήμαντες (πάντα) σε σύγκριση με το ράλι +66% που είχε κάνει ο κεντρικός δείκτης από τα χαμηλά της 9ης Μαρτίου ’09 και έως τις 2 Ιουνίου που αρχικά ξεκίνησε η διόρθωση. Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε μόλις το 7,11% της αξίας του, αποδεικνύοντας ότι παρ’ όλη τη φυσιολογική κόπωση, εξακολουθεί να κρατά τη συντριπτική πλειονότητα των κερδών που αποκόμισε από τα χαμηλά.
Ασχέτως με τα… παρελκόμενα λοιπόν και τις επιμέρους διαφοροποιήσεις μετοχών που «εμπλέκονται» είτε σε αυξήσεις κεφαλαίου είτε σε άλλες διαδικασίες, η τελική εικόνα του μήνα που έφυγε κρίνεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητική όχι μόνο για το ΧΑ αλλά και για τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.
Σε ότι αφορά το ΧΑ, ενδογενείς παράγοντες όπως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίων Εθνικής και Ταχ. Ταμιευτηρίου, οι αποκοπές μερισμάτων, οι διεργασίες περαιτέρω αποκρατικοποιήσεων (ΕΥΑΘ), τα νέα φορολογικά μέτρα του υπουργείου οικονομίας και η εν γένει πολιτική κατάσταση οπωσδήποτε χαρακτήρισε (και) την πορεία του χρηματιστηρίου. Πάντως, στη σημερινή - τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του εξαμήνου – ο ΓΔ έκλεισε στις 2.209,99 μονάδες με κέρδη 1,99% κινούμενος όλη την ημέρα σε θετικό έδαφος, έχοντας υψηλό στις 2.223,45 μονάδες όταν ενισχύονταν κατά 2,61%.
Ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν η έστω και μικρή αύξηση του τζίρου που ανήλθε στα 193 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,2 ήταν πακέτα, ενώ κεντρικές αιχμές της ανόδου ήταν ο τραπεζικός κλάδος (+2,84%) καθώς και η πλειονότητα των blue chips μιας και ο FTSE 20 έκλεισε με άνοδο 2,31%. Αντιθέτως, η συνολική εικόνα της αγοράς ήταν εντελώς μεικτή μιας και οι μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης δε συμμερίστηκαν την άνοδο, κάτι που αποτυπώνεται στην αδιάφορη πορεία των Mid 40, Liquid και Small Cap 80 που ενισχύθηκαν από 0,39% έως και 0,71%.
Παράλληλα, το ήμισυ των μετοχών κινήθηκε ανοδικά μιας και μόλις 115 τίτλοι είχαν άνοδο έναντι 105 που έκλεισαν με πτώση, επιβεβαιώνοντας τη μεικτή εικόνα της ευρύτερης αγοράς. Στον 20άρη και στις τράπεζες δέσποσε ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου που ενισχύθηκε κατά 8,6%, ακολουθούμενος από την Πειραιώς (+5,50%), Βιοχάλκο (+4,98%), Coca Cola 3 E (+5%), Alpha Bank (+4,42%), MIG (+3,73%), Μυτιληναίος (+3,76%) και Eurobank (+3,02%).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου