«Ψιλά γράμματα» παραμένουν για τις τράπεζες οι δικαστικές αποφάσεις που απαγορεύουν την είσπραξη προμηθειών και την επιβολή εξόδων, τόσο στις καταθέσεις, όσο και στις χορηγήσεις.
Ειδικά στα στεγαστικά δάνεια τα έξοδα φακέλου έχουν επανέλθει πανηγυρικά και φτάνουν ακόμα και τις 2.000 ευρώ
Σήμερα οι περισσότερες τράπεζες έχουν αρχίσει
α εισπράττουν έξοδα φακέλου στα στεγαστικά -πέρα από τα έξοδα τεχνικού και νομικού ελέγχου-, να χρεώνουν ένα ποσό για την εξέταση του αιτήματος ή την προέγκριση του δανείου, να επιβάλλουν χαράτσι σε αδρανείς καταθετικούς λογαριασμούς ή στην κατάθεση σε λογαριασμού τρίτου.
Ας σημειωθεί ότι το διάστημα 2006-2007, ο έντονος ανταγωνισμός είχε καταργήσει τα έξοδα φακέλου στα στεγαστικά, όπως και τα έξοδα προσημείωσης. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ?για μεταφορές στεγαστικών- οι τράπεζες έδιναν και bonus μετρητά στους δανειολήπτες.
Όλα αυτά προ κρίσης. Διότι από το περασμένο καλοκαίρι «οι δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν διεθνώς» συμπίεσε τα κέρδη των τραπεζών, όπως λένε τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη. Και έτσι ενεργοποίησαν και πάλι μία σίγουρη πηγή εσόδων, παρά τις αντίθετες δικαστικές αποφάσεις.
Οι χρεώσεις έχουν ως εξής:
· Μέχρι 2.000 ευρώ για έξοδα φακέλου στα στεγαστικά δάνεια.
· Έως 200 ευρώ για την έγκριση καταναλωτικού δανείου.
· Μέχρι 25 ευρώ η χρέωση για την ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα.
· Έως 1,5 ευρώ χρεώνεται η κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου, στο 1 ευρώ οι αναλήψεις στο γκισέ.
Και όμως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αριθμός φύλλου 1353) αναφέρεται ρητά ότι οι τράπεζες δεν θα πρέπει να εισπράττουν έξοδα και προμήθειες στα στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια, στην ανάληψη μετρητών από πιστωτικές κάρτες, και να μην χρεώνουν με έξοδα τις καταθέσεις.
Η υπουργική απόφαση (που δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβέρνησης) επικαλείται τόσο τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, όσο και τις κοινοτικές οδηγίες για την προστασία των καταναλωτών.
Ειδικότερα στα στεγαστικά δάνεια, απαγορεύεται:
· η είσπραξη εξόδων χρηματοδότησης, προέγκρισης δανείου, εξέτασης αιτήματος δανείου, η επιβολή προμηθειών ή τα έξοδα φακέλου
· Στις πιστωτικές κάρτες απαγορεύεται η είσπραξη προμήθειας για ανάληψη μετρητών, η μονομερής τροποποίηση των όρων της σύμβασης, η αναπροσαρμογή του επιτοκίου χωρίς προκαθορισμένα κριτήρια, η αύξηση της ετήσιας συνδρομής χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του κατόχου.
· Στους λογαριασμούς καταθέσεων απαγορεύεται η επιβολή εξόδων κίνησης.
Αυτά λέει ο νόμος, ενσωματώνοντας αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και κοινοτικές οδηγίες.
Όμως άλλα ισχύουν στη πράξη.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα της Τράπεζας Ελλάδος, όπου αναφέρονται όλα τα επιτόκια όπως και τα έξοδα και οι προμήθειες σε στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και καταθέσεις, οι τράπεζες συνεχίζουν να επιβάλλουν χαράτσι στις περισσότερες τραπεζικές εργασίες.
----------------------------------------
Ας δούμε τώρα αναλυτικά τις ισχύει σε κάθε κατηγορία.
Λογαριασμοί καταθέσεων.
Η κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου χρεώνεται από 0,30 ευρώ μέχρι και 1,5 ευρώ.
Η μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό όταν ο δικαιούχος είναι διαφορετικό πρόσωπο χρεώνεται από 0,30 ευρώ μέχρι 1,5 ευρώ.
Υπάρχουν τράπεζες που χρεώνουν με 1 ευρώ την κάθε επιπλέον κίνηση στο γκισέ (αν ο δικαιούχος υπερβεί το όριο που θέτει η κάθε τράπεζα, συνήθως 4 συναλλαγές το μήνα).
Η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ, με χρέωση του αποταμιευτικού λογαριασμού επίσης χρεώνεται αν γίνει από δίκτυο άλλης τράπεζας από 1 μέχρι 3,5 ευρώ.
Η ερώτηση υπολοίπου (μέσω ΑΤΜ άλλων τραπεζών) χρεώνεται συνήθως από 0,15 μέχρι 0,5 ευρώ.
Στις πιστωτικές κάρτες.
Υπάρχουν τράπεζες που εισπράττουν προμήθεια για την ανάληψη μετρητών (cash advance) από ΑΤΜ. Και αυτό τη στιγμή που στην ιστοσελίδα της ΤτΕ υπάρχει η επισήμανση ότι η συγκεκριμένη προμήθεια έχει απαγορευθεί με την υπουργική απόφαση Ζ1-798/2008. Το ύψος της προμήθειας φτάνει και τα 25 ευρώ (αυξάνεται ανάλογα με το ποσό ανάληψης).
Στα στεγαστικά δάνεια
Έξοδα για την εξέταση και έγκριση της αίτησης επιβάλλονται από όλες τις τράπεζες και ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί η κάθε μία κυμαίνονται από τα 200 ευρώ μέχρι τα 2.000 ευρώ.
Επιπλέον εισπράττονται έξοδα τεχνικού ελέγχου που ξεκινούν από τα 90 ευρώ και φτάνουν τα 300 ευρώ.
Έξοδα εισπράττονται και για το νομικό έλεγχο τίτλων (και την παράσταση του δικηγόρου για εγγραφή προσημείωσης), που ξεκινούν από τα 250 ευρώ και φτάνουν στα 600 ευρώ.
Δηλαδή τα έξοδα ενός στεγαστικού διαμορφώνονται κατ΄ ελάχιστον στα 540 ευρώ και μπορούν να φτάσουν και τα 2.900 ευρώ.
Στα καταναλωτικά δάνεια.
Οι τράπεζες χρεώνουν έξοδα εξέτασης και έγκρισης του αιτήματος. Ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί η κάθε μία οι τιμές παίζουν από τα 60 ευρώ μέχρι τα 200 ευρώ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου