Την ανάγκη να τεθούν εξ αρχής όλες οι προϋποθέσεις, όροι και περιορισμοί που συνεπάγεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα κτίρια, επισημαίνει το ΤΕΕ σε σημερινή ανακοίνωσή του.
Δηλώνει, μάλιστα, έτοιμο να ανταποκριθεί κατά την φάση επεξεργασίας της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), διατυπώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για σημαντικά ζητήματα, συνεργαζόμενο με τα αρμόδια υπουργεία.
Σύμφωνα με το ΤΕΕ θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους αρμοδίους ζητήματα μελετητικού και τεχνικού χαρακτήρα καθώς και ζητήματα πολεοδομικής νομοθεσίας και ειδικών κανονισμών.
Πιο αναλυτικά, το ΤΕΕ αναφέρεται στα εξής ζήτημα:
1. Ζητήματα μελετητικού χαρακτήρα
Α) Αρχιτεκτονικού – μορφολογικού χαρακτήρα καθώς και τόπου
• Το δώμα καθώς και στέγη διαμορφώνει και ολοκληρώνει το κέλυφος του κτιρίου και την παρουσία του στο δομημένο περιβάλλον και η οποιαδήποτε επέμβαση σ’ αυτό θα πρέπει να ελέγχεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και την ΕΠΑΕ .
• Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε περιοχές ειδικών διαταγμάτων, πλησίον αρχαιολογικών χώρων, μνημείων κλπ.
• Με την ελεύθερη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ΥΠΑΝ, τοποθέτηση των ΦΒ σε οποιαδήποτε οικόπεδο στις εκτός σχεδίου περιοχές, θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η διαμόρφωση του φυσικού τοπίου.
Β) Τεχνικού χαρακτήρα
• Η θέση και ο χώρος τοποθέτησης ΦΒ. Καθώς και η στατική επάρκεια της όλης κατασκευής σε ανεμοπιέσεις κλπ.
• Προσδιορισμός των εργασιών που προηγούνται και έπονται της τοποθέτησης των ΦΒ. όπως υγρομονώσεις κλπ.
Γ) Επίσης, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα τεχνικά ζητήματα, τα οποία θα ανακύψουν κατά την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, όπως: ο τρόπος στήριξης των panels, η όδευση και προστασία του κεντρικού καλωδίου μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος από την οροφή στο ισόγειο ή το υπόγειο του κτιρίου, η σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ, αλλά και η προβλεπόμενη τεχνική μελέτη.
2. Ζητήματα πολεοδομικής νομοθεσίας και ειδικών κανονισμών.
Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς ότι η τοποθέτηση των ΦΒ. είναι έργο μηχανικών που απαιτεί τόσο μελέτη όσο και επίβλεψη κατά την εκτέλεση του. Συνεπώς δεν μπορεί να υπαχθεί στις «εργασίες μικρής κλίμακας».
Είναι δε αποδεδειγμένο ότι η σύνταξη των μελετών και η παρουσία επιβλέποντος μηχανικού συμβάλλουν αποτελεσματικά στην οικονομία του έργου.
Να ορισθεί χορήγηση “ειδικής άδειας” με υποβαλλόμενο φάκελο στο αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο του οποίου η πληρότητα και τα λοιπά στοιχεία εύκολα καθορίζονται.
3. Ζητήματα κατασκευής.
• Καθορισμός σαφών προδιαγραφών για όλα τα υλικά που θα αποτελούν την κατασκευή.
• Πιστοποίηση των εγκαταστάσεων και λοιπών εμπλεκομένων στην κατασκευή φορέων.
• Παράδοση – παραλαβή του έργου από αρμόδιο φορέα.
«Το ΤΕΕ θεωρεί ότι η συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία θα θέσει εξαρχής σε σωστή και διαχρονική βάση, την εφαρμογή μιας τόσο σημαντικής για την οικονομία και το περιβάλλον υπόθεσης», καταλήγει η ανακοίνωση του ΤΕΕ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου